Nieuws - De kracht van ruimtelijk DNA

30 april 2014

Steeds weer gaat mijn blik naar dat ene punt. Het baadt in de zon die als een sluier neerdaalt op het Vrijthof. Ik ben in Maastricht en kijk naar, jawel, McDonald’s. Dit pand aan het Vrijthof valt op door haar bijzondere detaillering: glas-in-lood en voorzien van een gouden ‘M’ in plaats van het fluorescerend gele icoon dat men vaak langs de Nederlandse snelwegen aantreft. Het uiterlijk van deze vestiging verraadt dat de Gemeente Maastricht een strikt gevelbeleid hanteert. Dit gevelbeleid kan kwaliteit toevoegen aan de bestaande winkelstraat, zeker als het gedragen wordt door de ondernemers. Dit beleid koppelt duidelijke beleidskeuzes aan aanwezig ruimtelijk DNA: een koppeling die ook iXin hoog in het vaandel heeft staan. Het is onze expertise om belanghebbenden enthousiast te krijgen voor het aanwenden van dit DNA.

De aantrekkingskracht van cultureel erfgoed

Voor iXin vormt ruimtelijk DNA het onderscheidend vermogen van een stad. Cultureel erfgoed draagt bij aan de waardeontwikkeling van vastgoed. Uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam en Platform31 blijken woningeigenaren extra geld over te hebben om in of nabij een gemeente met veel cultureel erfgoed te wonen. In de toekomst van binnensteden speelt sfeer en beleving een steeds grotere rol: beleving die stoelt op de identiteit of DNA van een gebied. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat woningeigenaren bereid zijn extra te investeren in monumentale panden of panden in een beschermd dorps- of stadsgezicht. Dit erfgoed bezit positieve invloed op vastgoedwaarde. Voor toeristen blijkt cultureel erfgoed daarnaast een extra pullfactor voor het bezoeken van een stad te kunnen zijn: zo blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie Zoover dat steden met een rijk assortiment aan cultureel erfgoed zoals ’s-Hertogenbosch en Maastricht meer aantrekkingskracht voor toeristen bezitten dan Arnhem en Rotterdam in de verkiezing voor ‘Beste stedentrip van 2014’. Deze steden gebruiken hun erfgoed dan ook massaal in hun citymarketing, getuige de vele festivals die plaatsvinden in een historisch decor.

Samenspel tussen kwaliteit en flexibiliteit

Dat cultureel erfgoed aantrekkingskracht bezit, komt goed naar voren bij de winnaar van de onlangs uitgereikte NRW-Jaarprijs 2014. Redevco’s herontwikkeling van Kleiweg 24-48 in Gouda laat goed zien hoe ruimtelijk DNA tot in details vertaald kan worden in de architectuur van een aansprekende winkelgevel. Door typische Goudse elementen toe te voegen aan de gevels is een uitstraling ontstaan die naadloos aansluit bij de historische omgeving. Daarnaast is de kwaliteit van het winkelaanbod substantieel verbeterd doordat er nu vier winkelruimtes van marktconforme omvang in de binnenstad zijn ingepast. Eén van die units heeft zelfs een oppervlakte van 1.800m²,  een ideale maat voor het toevoegen van een belangrijke trekker. Een goed voorbeeld dat moderne ontwikkelingen zoals schaalvergroting gepaard kunnen gaan met het inpassen van ruimtelijk DNA.

Samen zoeken naar identiteit
Het inpassen van dit DNA in gebiedsontwikkeling is ons niet vreemd. Zo zijn wij in het Haagse Zeeheldenkwartier bezig om samen met pandeigenaren gevels te verbeteren, zodat er een straatbeeld ontstaat dat past bij het robuuste en ondernemende karakter van de wijk. Het is kunst om alle betrokken partijen, van vastgoedeigenaar tot aan winkelier, het belang te laten inzien van gezamenlijk optrekken in het verbeteren van een winkelstraat: in het begeleiden en koppelen van deze partijen ligt de kracht van iXin. De ‘early struggles’ in het begin van het proces door juiste plannen en goede samenwerking ombuigen tot ‘predictable success’. In opdracht van Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam heeft iXin bijgedragen aan een betere positionering van de binnenstad die van oudsher als enige in de regio Rijnmond een sterk monumentaal karakter bezit. Graag helpen we samen de juiste identiteit te vinden. In de positionering van winkelgebieden is het belangrijk deze identiteit te gebruiken in de (her)ontwikkeling van de omgeving. Dit creëert onderscheidend vermogen en draagt bij aan de sfeer van een binnenstad. 

 
Deel deze pagina:
Logo iXin
Telefoon 030 - 22 323 94
E-mail info@ixin.nl