Nieuws - Blog: De belevingsreis van de consument

17 februari 2016

De belevingsreis van de consument
 

Hoe zet je een winkelgebied op de kaart? En hoe zorg je ervoor dat tevreden klanten terugkeren? Volgens iXin zijn samenwerking en creativiteit de kernwoorden. Zeker nu. Door faillissementen hebben veel winkelcentra te maken met leegstand. Echter, dynamiek in de retail is er altijd al geweest. Daar is niks nieuws aan. Leegstand geeft ruimte en biedt kansen. Hoe je er invulling aan geeft maakt het verschil. Dat is in ieder winkelgebied anders en dat maakt ons vak zo leuk; innovatie en creativiteit toepassen binnen de mogelijkheden van de (wettelijke) kaders.

Integrale aanpak winkelgebieden van belang
Hoe geef je winkelcentra een positieve boost, zodat mensen ook in de toekomst graag komen winkelen? Volgens iXin is het van groot belang om de ‘Customer Journey’ ofwel klantbelevingsreis toe te passen op een heel winkelcentrum of gebied. Kortweg bestaat de Customer Journey uit het traject dat iedere consument doorloopt: van het punt waarop hij of zij getriggerd of verleid wordt door een product, tot de daadwerkelijke aanschaf en de ervaring achteraf. Maar wat is er nodig om deze klantbelevingsreis toe te passen op een winkelcentrum? Samenwerking tussen ondernemers. Door in de huid van de klant te kruipen is het mogelijk om de consument een uitgebreidere en beter passende Customer Journey voor te schotelen. Wanneer men denkt en handelt vanuit de kracht van het collectief lukt het om de klant langer in het winkelcentrum te laten verblijven. 

‘Service Design’ is het codewoord
Binnen deze samenwerking is ‘Service Design’ een belangrijke term. Het gaat hierbij om het creëren van de ultieme klantervaring, waardoor de consument ‘fan’ wordt van het winkelgebied. Bewegwijzering naar het centrum, voldoende parkeerplekken en standaard winkels zijn niet voldoende om de consument te verleiden. Het is voor een winkelgebied van groot belang om zich te onderscheiden van andere winkelcentra en in te spelen op de specifieke wensen van de klant. Lokale evenementen, virtuele pasbelevingen en persoonlijke kortingsacties kunnen hieraan bijdragen, maar denk ook aan bijzondere horecaconcepten als verblijfsplek. De belevingswaarde van een winkelgebied is tegenwoordig namelijk meer waard dan het winkelaanbod an sich. De focus van de retail verschuift meer en meer van het ‘nut’ naar het ‘fun’ domein. Daarbij ervaart iedereen een winkelgebied anders. Door anders en eigen te zijn, wordt het voor diverse doelgroepen aantrekkelijk om het centrum te bezoeken. Bovendien zorgt het voor een blijvende herinnering die zorgt voor het doen terugkeren van de consument.

Samenwerking en creativiteit: de sleutel tot succes!
De beleving wordt onder meer gecreëerd door de combinatie van elementen uit de fysieke, sociale, psychologische en economische context. iXin heeft deze elementen vertaald naar de Toolkit Consumentenbeleving. Samenwerking en creativiteit zijn de sleutelwoorden. De toolkit is reeds succesvol toegepast in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. iXin heeft voor deze wijk onder meer een Zeehelden Facebook-pagina opgericht. Deze pagina heeft inmiddels meer dan 6.500 likes! Bovendien heeft iXin er een community weten te creëren. De ondernemers en bewoners zijn trots op het feit dat ze een Zeeheld zijn. Door deze integrale aanpak reikt de klantbeleving hier vele malen verder dan in de winkel en bestrijkt het Zeeheldengevoel een hele wijk.

 
Deel deze pagina:
Logo iXin
Telefoon 030 - 22 323 94
E-mail info@ixin.nl